Kansanedustajat kannattavat vippikieltoa

Julkaistu
Kommentit Ei mitään

Iso osa kansanedustajista on Sampsa Katajan ajaman lakialoitteen, jonka määränä olisi kieltää pikalainat kokonaan, puolella. Katajan on kerännyt eduskunnassa nimilistaa kansanedustajista, jotka kannattavat pikavippien täyskieltoa, ja sai siihen yhteensä 116 nimeä. Toinen lakialoite, jota ajaa kansanedustaja Lenita Toivakka, keräsi 127 nimeä. Lenita Toivakan ajaman lakialoitteen päämääränä olisi rajoittaa pikavippejä niin, ettei enää saisi heti lainaa netistä, vaan vippipalveluiden tulisi perustaa kiinteät toimipisteet joista lainoja voisi hakea. Lisäksi Toivakan lakialoitteessa vaaditaan mm. vippien kulujen ja korkojen laskemista.

Molemmat lakialoitteet ovat saaneet kansanedustajia puolelleen kaikista eduskuntaryhmistä. Nyt lakialoitteet ovat menossa eduskunnan laki- ja talousvaliokuntien käsiteltäväksi. Lisäksi oikeusministeriön työryhmä tutkii vippeihin tulevia rajoituksia ja jopa mahdollista täyskieltoa. Oikeusministeriön työryhmä pohtii mm. sitä, että miten vippien täyskielto sopisi perustuslaissa määriteltyyn elinkeinovapauteen. Jos minulta kysytään, ei kovinkaan hyvin. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson onkin huomauttanut, ettei pienten ja lyhytaikaisten lainojen tarve tule katoamaan, vaikka pikavipit kiellettäisiin.

Pikavippien poistaminen markkinoilta toisikin kuluttajien kannalta ikävän aukon lainatarjontaan, sillä pankit eivät pysty palvelemaan pientä ja lyhytaikaista lainaa tarvitsevia henkilöitä. Pankkien lainat ovat yleensä ottaen vähintään 1000 euroa ja niiden laina-ajat ovat huomattavasti pidempiä. Miksi kuitenkaan ottaa 1000 euron laina, jos tarpeessa on esimerkiksi 100€ vippi? Miksi ottaa lainaa pitkällä maksuajalla, jos ei tarvitse lainaa ilman vakuuksia kuin seuraavaan pankkipäivään asti? Pitkät takaisinmaksuajathan tarkoittavat luonnollisesti myös suurempia kustannuksia, eli kaiken järjen mukaan lainaa ei kannata ottaa pidemmällä takaisinmaksuajalla kuin mitä sitä todellisuudessa tarvitsee.

Pikavippien suosion salaisuus piileekin nimenomaan siinä, että pienlaina on täsmätuote. Asiakas voi valita juuri sen suuruisen lainan kuin itse tarvitsee, niin pitkällä maksuajalla kuin haluaa. Pikalainapalvelut tarjoavat heti lainaa toisin kuin pankin, joiden luottopäätöksissä menee yleisesti ottaen vähintään muutama päivä. Jos lainan haluaa nopeammin, täytyy mennä keskustelemaan paikan päälle. Monille tämä on varmasti yksi kynnyskysymys, kun ei halua mennä ”anelemaan” lainaa paikan päältä, kun sitä voi hakea helposti netistä kenenkään (paitsi tietysti lainapalvelun) tietämättä.

Mm. Suomen Pienlainayhdistys onkin esittänyt muutamia vastalauseita Katajan ja Toivakan ajamille lakialoitteille. Pienlainayhdistys on puuttunut mm. Katajan ja Toivakan esityksiinsä käyttämiin perusteluihin, jotka ovat olleet puutteellisia ja pahimmissa tapauksissa jopa täysin virheellisiä. Kataja on mm. vähintään epäsuorasti sanonut, että pikavipit johtavat todella usein maksuhäiriömerkintöihin. Tämä ei kuitenkaan ole paikkaansa pitävä väite, sillä tilastoista selviää, että alle yksi prosentti maksuhäiriömerkinnöistä on johdannaisia pikavipeistä. Toisin sanoen yli 99 prosenttia maksuongelmista ja maksuhäiriömerkinnöistä johtuu siis aivan muista velkasuhteista kuin vipeistä.

Lisäksi Pienlainayhdistys ja monet muut tahot ovat kommentoineet, että Katajan perusteluista osa on vain hänen omia mielipiteitään, ei lainkaan faktaperäisiä. Monille onkin varmasti tullut vipeistä varsin huono kuva, ja tästä on pääosin syyttäminen mediaa. Media on mustamaalannut pikavippejä jo pitkään varsin kulahtaneilla argumenteilla, joissa jaksetaan aina ottaa esille mm. todellinen vuosikorko, joka todellisuudessa on pikavippien tapauksessa täysin vääristynyt. Todellinen vuosikorko voidaan nimittäin laskea oikein vain lainoille, joiden takaisinmaksuaika on vähintään yhden vuoden. Muuten laskutuloksesta tulee vääristynyt.

Tekijä

Kommentit

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.

← Vanhemmat Uudemmat →