Kolme asiaa, joilla pienlainatoiminta tulisi selkeästi paremmaksi ja turvallisemmaksi

Julkaistu
Kommentit Ei mitään

Pikalaina-alaa on moitittu mm. median toimesta jo pitkään. On totta, että alalla on tiettyjä epäkohtia, mutta ne olisivat todella helposti korjattavissa, eivätkä epäkohdat ole todellakaan niin pahoja, että koko toiminta pitäisi niiden takia kriminalisoida, niin kuin nyt ollaan tekemässä. Ensinnäkin pienlaina-alaa on syytetty koronkiskonnasta ja ylivelkaantumisten aiheuttamisesta.

Ensimmäinen on suoranainen valhe, sillä pikalainat ovat selvästi pankkien tarjoamaa kulutusluottoa edullisempi vaihtoehto. Toinen väite taas on osittain totta, mutta ylivelkaantumiset voitaisiin katkaista todella helposti, jos Suomeenkin otettaisiin käyttöön positiivinen luottorekisteri. Ongelma olisi siis korjattavissa todella helposti, mutta jostain syystä päättäjät eivät ole olleet halukkaita ottamaan käyttöön positiivista luottorekisteriä.

Pikalaina-ala on myös saanut huonoa mainetta alalla toimivista epärehellisistä yrityksistä. On totta, että alalla toimii muutamia yrityksiä, jotka tarjoavat lainaa ilman vakuuksia, mutta todellisuudessa kalastelevat pelkästään tekstiviestimaksuja. Nämä palvelut on helppo välttää tarkastamalla, että palvelu kuuluu Etelä-Suomen aluehallinnon ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Rekisteriin hyväksytään vain luotettavimmat palvelut, joten epärehelliset toimijat eivät siihen pääse.

Epärehelliset yritykset saataisiin kitkettyä helposti kokonaan pois, jos pikalainatoiminta siirrettäisiin Finanssivalvonnan alaiseksi. Finanssivalvonnalla olisi käytössään riittävät keinot ja resurssit, jotta tällaiset epärehelliset toimijat saataisiin karistettua, ja näin myös pikalaina-alalle saataisiin parempi maine.

Tekijä

Kommentit

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.

← Vanhemmat Uudemmat →