Pikavippien vastaisia argumentteja – ja niille vastalauseita

Julkaistu
Kommentit Ei mitään

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario on sanonut, että pikavippipalveluiden tulisi kuluttajansuojalainsäädäntöä ja hyvää luotonantotapaa noudattaen tarkastaa pikalainaa tai pienlainaa hakevien asiakkaidensa todellinen maksukyky. Pankit tekevät näin, ja niin pitäisi Sarion mukaan myös pikavippipalveluiden tehdä. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksipiippuinen.

Monet pikalainapalvelut nimittäin tarkastavat mm. asiakkaidensa tulot, menot, ja muut lainat. Ongelma kuitenkin vain on, että suurin osa jo valmiiksi ylivelkaantuneista henkilöistä valehtelee olemassa olevien lainojensa määrän. Tämä ongelma ei ole pelkästään pikavippipalveluilla, vaan koskee samalla tavalla myös pankkeja. Pahimmissa tapauksissa jopa neljä eri pankkia ovat myöntäneet 15 eri suuruista lainaa samalle henkilölle, joka on antanut valheellisia tietoja muista lainoistaan.

Kansanedustaja Sampsa Kataja, joka ajaa pikavippikieltoa koskevaa lakialoitetta eduskunnassa, on sanonut, että lainaa netistä haetaan vain viikonloppuisin tai heti viikonlopun jälkeen. Kataja yritti varmasti epäsuorasti viitata lausahduksellaan siihen, että pikalainoja käytettäisiin ainoastaan baari-iltojen rahoittamiseen. Tämä(kään), kuten moni muukaan Katajan väitteistä, ei pidä paikkaansa, sillä todellisuudessa pikalainaa haetaan eniten keskiviikkoisin. Pääasiallisesti pikavipit haetaan kuitenkin aika lailla yhtä paljon viikon jokaisena päivänä, eli mikään yksittäinen päivä ei selkeästi nouse ylitse muiden.

Kataja pitää ongelmallisena, ettei velkaantumiskierretää katkaista ajoissa. Tämä on yksi ainoista asioista, joissa olen edes puolittain Katajan kanssa samaa mieltä. Puolittain siksi, että Kataja syyttää pikavippejä siitä, että niiden avulla on niin helppo jatkaa velkakierrettä. Sekin on kyllä sinällään totta, mutta eihän asiasta voi pikavippipalveluita syyttää. Kuten ylempänä jo kerrottiinkin, monet asiakkaat eivät kerro totuutta heidän jo olemassa olevista lainoistaan.

Tähän saataisiin kuitenkin muutos positiivisen luottorekisterin avulla, josta lainaa netistä myöntävät palvelut näkisivät helposti asiakkaalla jo olemassa olevat luotot. Näin palvelut voisivat evätä sellaisen asiakkaan lainahakemuksen, jolla on jo ennestään paljon avoimia lainoja, ja näin estää selvästi paremmin asiakkaan ylivelkaantumista, ja katkaista tämän velkaantumiskierre. Eduskunnassa ei olla kuitenkaan oltu halukkaita ottamaan käyttöön positiivista luottorekisteriä. Suomi on yksi Euroopan viimeisimpiä maita, joissa positiivinen luottorekisteri ei ole käytössä.
Pikkuhiljaa ei voi olla alkamatta tuntemaan myötähäpeää näitä vippejä vastaan taistelevia kansanedustajia kohtaan, kun he kerta toisensa jälkeen esittävät mitä typerämpiä argumentteja, joilla ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa.

Tekijä

Kommentit

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.

← Vanhemmat Uudemmat →